‘Software defined’: buzzwoord of een technologie die ons anders laat denken en werken? Waar de focus voorheen lag op het servervirtualisatie onder de noemer Software Defined Computing (SDC), verschuift op dit moment in zeer hoog tempo de aandacht naar Software Defined Networking (SDN). U heeft ongetwijfeld gehoord of gelezen over ‘de programmeerbare infrastructuur’ die uw IT-afdeling efficiënter en vooral toekomstbestendig moet maken. Maar hoe komt u tot deze programmeerbare infrastructuur en, in eerste instantie nog belangrijker: is uw organisatie er klaar voor?
First things first: wat betekent SDN?
SDN staat voor het ontkoppelen van de aansturing van fysieke infrastructuur. Het is een techniek waarbij de control plane en de data plane binnen een infrastructuur worden gescheiden, waardoor een netwerk in de praktijk programmeerbaar wordt. De voordelen van SDN hebben onder andere betrekking op schaalbaarheid, efficiency en het verminderen van IT-complexiteit.
Het is zeer aannemelijk dat deze voordelen binnen afzienbare tijd voor iedere IT-manager gaan gelden. Organisaties die winstgevend willen blijven moeten namelijk vroeg of laat over op een andere infrastructuur. De concurrentie zit immers niet stil, connectiviteit is een vanzelfsprekendheid geworden plus het aantal applicaties zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Een flexibele, beheersbare IT-infrastructuur zal voor organisaties een absolute vereiste worden om sterk concurrerend te blijven.
Niet direct verhuizen naar de cloud? SDN is een prima alternatief
De vraag is alleen wanneer deze organisaties de stap nemen. Veel IT-beslissers zijn vanuit The need for a new network architecture bezig met nieuwe benaderingen en technieken, maar het ontbreekt ze aan de juiste kennis. Veel organisaties willen bijvoorbeeld verhuizen naar de cloud, maar nemen de stap niet om financiële redenen of omdat ze bang zijn om de grip op hun IT en data te verliezen. Wie is er dan om deze organisaties te vertellen dat SDN een prima alternatief is wanneer je technische zaken wilt outsourcen zonder dat je de controle over je IT kwijtraakt.
Een externe partij is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de implementatie van de hardware en de installatie van de centrale controller. Het functioneel beheer ligt vervolgens in handen van de organisatie zelf. Op deze manier verliest de organisatie veel minder tijd en geld aan complexe IT-zaken en kunnen medewerkers zich beter focussen op kernactiviteiten.
SDN en de zoektocht naar een nieuwe infrastructuur
Dat het succes van uw organisatie valt of staat met de inrichting van uw infrastructuur behoeft geen uitleg meer. De vraag is niet zozeer of uw organisatie klaar voor een beter programmeerbaar IT-netwerk. De vraag is meer wanneer een organisatie er klaar voor is. In welk stadium een bedrijf zich ook bevindt, objectief advies van een ervaren IT-partner is altijd welkom. Zeker wat software defined technologieën betreft.
Bent u nog niet bezig met SDN en heeft u behoefte aan vrijblijvend advies of bevindt u zich midden in een migratie? Bij Quanza zijn we gespecialiseerd in het bedenken, bouwen en beheren van kritieke IT-netwerken. We nemen graag vrijblijvend met u door wat nodig is om uw infrastructuur ready te krijgen voor de toekomst. Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.
[gravityform id=”22″ title=”false” description=”false”]