IT-ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op en bedrijfskritische applicaties worden steeds dynamischer en veeleisender. We kennen allemaal de buzzwords als ‘Big Data’, ‘BYOD’ en ‘cloud’. Hoewel dit nog steeds begrippen zijn die een rol spelen, zien we de laatste tijd vooral een groeiende vraag naar een flexibel en dynamisch netwerk. De behoefte om steeds sneller netwerk-services uit te kunnen rollen wordt, mede door ontwikkelingen op het gebied van cloud en continuous integration, alsmaar groter. Onder het motto The need for a new network architecture zoeken organisaties naar nieuwe benaderingen en technologieën. Software Defined Networking (SDN) is zo’n technologie.
Van SDC naar SDN
Waar men een aantal jaar terug vooral druk was met het virtualiseren van servers onder de noemer ‘Software Defined Computing (SDC)’, verschuift op dit moment in rap tempo de aandacht naar SDN. Het concept van SDN is dat een gecentraliseerd controller-systeem het netwerk bestuurt. Zo’n gecentraliseerd beheersysteem ontstaat dankzij de ontkoppeling van de aansturing van fysieke infrastructuur. Concreet: SDN maakt geautomatiseerde provisioning binnen virtuele netwerken mogelijk, zodat netwerk-services eenvoudiger en sneller kunnen worden uitgerold.
Traditioneel netwerk versus SDN: de verschillen
Met SDN wordt de hardware binnen een netwerk geautomatiseerd door software. In de ‘oude wereld’ nam ieder netwerk-device zelf beslissingen. SDN haalt het brein uit de netwerkapparatuur en centraliseert het. Het resultaat: beslissingen neem je netwerkbreed vanuit een totaalinzicht over alle individuele componenten heen. Per element naar een probleem kijken en configuratie toepassen is dus niet meer nodig.
Let wel; het begrip ‘SDN’ en de gedachte erachter zijn niets nieuws onder de zon. Het is meer zo dat de behoefte aan een nieuwe benadering van de infrastructuur door de huidige IT-ontwikkelingen steeds groter wordt. De verdere virtualisatie van het datacenter zet door. Het aantal applicaties groeit explosief. Bedrijven worden door deze trends gedwongen om met een andere blik naar hun infrastructuur te kijken. Bij Quanza Engineering werken we voor de meest uiteenlopende organisaties. We merken dat men zich graag wil focussen op kerntaken zonder de grip op functionele IT-aspecten te verliezen. Voor onze accountmanagers steevast een reden om over SDN te beginnen.
De voordelen van SDN
In een complexe tijd waarin automatisering van IT-processen moet leiden tot een korte time-to-market biedt SDN verschillende opties. Of SDN daadwerkelijk voordelen kan bieden voor een organisatie is sterk afhankelijk van perspectief. Is er specifiek behoefte aan een centraal beheersbaar netwerk dat efficiënte service orchestratie en automatisering mogelijk maakt, dan kan SDN zeker helpen. Beschouw je SDN te algemeen zonder concrete definiëring van het begrip, dan schiet je je doel voorbij.
Meer weten over SDN?
Bent u benieuwd naar de specifieke voordelen van SDN? Lees dan de andere blog uit onze SDN-serie. Wilt u liever met onze specialisten van gedachten wisselen omtrent uw infrastructuur en de mogelijkheden van SDN voor uw organisatie? Dat kan natuurlijk altijd. Bij Quanza zijn we gespecialiseerd in het bedenken, bouwen en beheren van bedrijfskritische IT-netwerken. We nemen graag vrijblijvend met u door wat nodig is om uw infrastructuur ready te krijgen voor de toekomst. Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.
[gravityform id=”22″ title=”false” description=”false”]